Näinä epävakaina aikoina, kun yhteiskunnan tukipilarit horjuvat ja rapautuvat, niin ihmisten elämisen vaihtoehdoksi nousee, miten voisi tulla omavaraiseksi asumisen ja ruuan suhteen. Nykyisin ihmiset, jotka asuvat kaupungeissa, ovat joutuneet oravanpyörään saadakseen itselleen toimeentulon ja selviytyäkseen asumiskustannuksista ja ennen kaikkea ympäristö on epämukava, eikä ole luonnollista asumista.
Olen miettinyt jonkin verran ja selvitellytkin miten omavaraisuus ja asumispaikan valitseminen maaseudulta olisi yksi ratkaisu pyrkiä omavaraisuuteen viljelemällä juureksia ym. ja luonnosta saisi marjat, sienet, erilaiset yrtit. Näiden kaikkien tuotteiden hyödyntäminen ja vesistöstä löytyy ruokapöydän jatkeeksi kalaa, jota Suomessa löytyy runsaasti.
Omavaraisuus on järkevyyttä turvata itselle ja omalle perheelleen ennen kaikkea puhtaat luomutuotteet ja on todellista lähiruokaa, kun on itse kasvatettua tai kerättyä ja kalastettua.
Valitettavasti tänä päivänä harvat ymmärtävät miten esimerkiksi 50-luvulla olimme maaseudulla pitkälti omavaraisia. Itse olen elänyt tuon ajan ja olen myös kokeilumielessä harrastanut viljelyä ja mm. perunat riittivät koko vuodeksi. Nyt onkin aikomuksenani palata tuohon takaisin, jos kaikki palikat osuvat kohdilleen.
Käsittääkseni näillä toimilla voisimme myös edistää maaseudun elävyyttä ja jopa niin, että siitä olisi mahdollisuus saada elanto, jolla olisi työllistävä vaikutus. Siksi pitäisikin hyödyntää kaikkea, mitä löytyy luonnosta, vesistöstä ja lisätä niiden jalostusastetta. Itse olen lähinnä pyrkimässä perheeni kanssa omavaraiseksi.
 
Risto Tammi
Pudota, Sato, Puutarha, Vihannekset

 

Kuvassa voi olla nurmikko